927389 besøgende siden 01-04-07

Aabenraa Sportsdykkerklub
Kystvej 29 6200 Aabenraa

 
Det Kongelige Rødehav - Aqaba, maj 2007 

Hvor og hvad er Aqaba?

I bunden af Gulf of Aqaba - med Ægypten overfor på den modsatte bred af golfen, Saudi Arabien 25 kilometer mod syd og Israelske Eilat et par kilometer mod nord – ligger kongeriget Jordans eneste kyst- og havneby Aqaba med sine godt 70.000 indbyggere. Og det har den gjort i mere end 6000 år!
 
Aqaba har en 25 kilometer lang kyst fra grænsen mod Israel til Saudi Border. En del af kysten er udlagt som kommerciel havn. Resten er koralrev. Et koralrev som vrimler med eksotiske fisk, havskildpadder, blæksprutter og underlige havdyr som for eksempel Spanish Dancer. Koralrevet er en del af et marinebiologisk projekt Aqaba Marine Park, som har til formål at bevare, iagttage og fremme koralrevet og dets omgivende liv. Projektet blev igangsat for 7-8 år siden og har sikkert været til gavn for revet, men byggeri, turisme og infrastrukturelle planer har givet projektet svære kår.

Aqaba har ikke altid haft en så lang kyststrækning som i dag. Tidligere måtte man nøjes med ganske få kilometer. I forbindelse med The Arab Revolt - løsrivelsen fra Ottomanerne (Tyrkerne) byttede Jordan et stykke ørken for cirka 20 kilometer kyst. I dag forhandles der om yderligere et stykke kyst men forhandlingerne trækker ud. I Aqaba flager man dagligt med verdens største flag – Flag of the Arab Revolt for at minde Saudi Arabien om at Jordan ønsker mere kyst og dermed mere koralrev. Det bliver toppen når/hvis aftalen går igennem. Det i dag Saudi Arabiske koralrev er stort set jomfrueligt – og der tales om en kyststrækning på omkring 40 kilometer!


Dykning med Dive Aqaba.

Aqaba har et antal diving centers (måske 20). Jeg har personligt dykket med fem af de førende og de senere år har jeg holdt mig til Dive Aqaba som ejes og ledes af Ashraf og Rod. En jordaner og hans engelske far. De er begge sublime dykkere og specielt Rod giver kurser i de mest avancerede discipliner indenfor Tec-diving. Dykkere fra hele verden kender Rod og valfarter til hans kurser. Grundlæggende foregår al dykning fra Dive Aqabas båd. En båd som problemløst kan rumme 15 dykkere med udstyr. Båden har et godt dykkerdæk hvor man kan samle sit udstyr samtidig med at andre kommer op og skiller deres udstyr, samtidig med at dykkere hopper i det lune vand. Turen med båden tager det meste af en dag og inkluderer to eller tre dyk samt en rigtig god frokost med salater, kylling, pasta, ris og arabiske specialiteter tilberedt af bådens kok.

Der kan naturligvis dykkes på store dybder hvis det skulle interessere. Havdybden går ned til over 1000 meter. Normalt ligger dykkene på maksimalt 35 meter og sædvanligvis på 20-25 meter som maksimaldybde.

Efter båden har forladt Aqaba havn sejles der cirka 25 minutter til kystens første diving site Power Station. Vi hopper i vandet på cirka 10 meter og dykker ud fra kysten til en væg som starter på cirka 20 meter. Væggen går lodret ned og vandet er blåt blåt med masser af fisk. Specielt på dette dykkersted er der mulighed for at træffe bugtens store fisk – Napoleonfisk og haj. Et par uger før mit besøg havde man fanget en to meter tigerhaj. Stort set alle de lokale havde et foto af hajen på deres mobiltelefoner.

Dykket kan fortsætte så dybt som man har lyst og luft til. Vi blev på 33 meter som maksimal dybde og steg langsomt op til revet. På 10 meter mødte vi den giftige, men rigtig flotte, Lion Fish og Rod fik et fint foto af en Scorpion Fish på over 60 cm. En rigtig stor og grim en!


Dykkesteder.

Ud over Power Station er det andet dybe dykkested The Cedar Pride. Et spansk skib som ikke havde betalt havn og forsikring. Kongen besluttede derfor at skibet skulle sænkes og derved gavne og glæde dykkere og undervandslivet. Vraget ligger og hviler på to rev således at man kan dykke under det på cirka 25 meter. Der er meget liv omkring vraget og specielt de større fisk og fiskestimer støder man på netop her. Har man stadig luft efter vragdykket kan man fortsætte til The Japanese Garden som er nogle af kystens måske flotteste koralformationer med masser af fisk. Ikke så store fisk, men mange og mange forskellige arter.

Hele kysten frem til Saudi Border er spækket med flotte dykkesteder. Hvert sted med sine karakteristika. Steder som Gorgone One og Gorgone Two hvor netop navnet beskriver den type koraller man finder her. De store flade netagtige koral skærme. Herudover finder man selvfølgelig også alle de fisk og koraller som er gængse for hele kysten og netop på Gorgone One er der en meget interessant og travl pudse station for moræner. Seven Sisters, New Canyon, Eel Canyon, Blue Coral, Kiwi Reef, Moon Vally, Aquarium – og sådan kunne jeg blive ved. Jeg har selv dykket på dem alle og de er hver især forskellige og også forskellige fra gang til gang. Uanset hvor man er så holder man sig fra at røre ved fisk eller koraller. Ud over de normale bløde og hårde koraller er der Fire Korals som efterlader brændemærker på huden i 4-5 år og både Stone Fish, Scorpion Fish og Lion Fish (Dragefisk) er stamgæster på revene. Alle fisk som kan være dødelige for en dykker.


Sigten.

Netop nu i maj ligger vandets temperatur på 22-23 grader. Det er koldt siger de lokale som hopper i med to wet suits og en shorty på. Vandet er varmest, 27-28 grader, i begyndelsen af oktober. Med hensyn til sigt forholder det sig lige modsat af Danmark. Når vandet er koldt er der en del fauna i vandet og sigten er nede på cirka 10 meter. I efteråret hvor vandet er varmt er organismerne døde og vandet er krystalklart med sigt på normalt 25 meter eller mere.


Rejsen.

Jeg er ankommet til Aqaba på stort set alle tænkelige måder. Første gang kørte jeg dertil i bil fra Danmark. Det er en lang tur og kan kun anbefales til dykkere med rigtig god tid. En del gange er vi fløjet til hovedstaden Amman, har lejet en bil og så kørt de 300 kilometer gennem ørkenen ned til Aqaba. Min seneste tur arrangerede jeg via et engelsk rejsebureau med direkte fly fra London til Aqaba. Man kan også flyve til Eilat eller Ægypten og så finde en form for transport derfra til Aqaba. Jeg kan anbefale både Amman løsningen og London løsningen.

Hotel kan bookes hjemmefra på Internettet eller ved ankomst. De lokale Diving Centers vil normalt meget gerne være behjælpelige med gode og prisfornuftige løsninger. De fleste gange har vi boet på kysten cirka 10 kilometer syd for byen i små bungalows med udsigt over det blå vand og med Ægypten i baggrunden. Morgenen kan så starte med en snorkeltur inden morgenmaden.

Aqaba er at betragte som en ø i den arabiske verden. Ud over at være en Taxfree Zone er det traditionelle arabiske liv blevet blandet med vestens progressive kultur. Det betyder at kvinder kan gå klædt som de vil. Der kan købes – og der serveres øl, vin og spiritus. Man kan spise på McDonalds eller Burgerking – eller man kan spise og gøre lige som de traditionelle arabere har gjort i tusinder af år. Man bestemmer selv.

Ud over dykning byder Jordan på en lang række natur- historie- og kulturoplevelser. Landet er ikke særligt stort så der er gode muligheder for at kombinere forskellige interesseområder.


Hvis du vil vide mere?

Jeg deler gerne ud af mine erfaringer omkring dykning og andre oplevelser i Jordan. Send mig en e-mail på soren@gullev.dk og jeg skal forsøge at svare. Min næste tur er i øvrigt planlagt til at gå af sted når sigten er i top. Sikkert oktober.
 

Oprettet af Jens Stein d. 27-05-2007
©PharaoStein